DE TECHNIEK - VAN EEN BRAUN-FIETS

DE OPBOUW

Braun Cycling biedt een ruime keuze uit groep-wielsets, en onderdelen. 

Braun Cycling is partner van:
– Shimano
– Campagnolo
– Dedacciai
– Shimano PRO
– ITM

Wij hebben wielsets van Shimano, Campagnolo, Deda Elementi, Enve en handgemaakte wielen van WheelTec.

HET FRAME

Elke stalen en titanium framebuis wordt speciaal voor ons gemaakt.

Braun Cycling werkt samen met de twee bekendste Italiaanse merken; Dedaccia en Columbus. De framebuizen bestaan uit slimme legeringen van diverse staalsoorten. Hierdoor kunnen wij frames ontwerpen in een lichtgewicht versie en hedendaagse ‘look’.

Voordelen van een stalen frame ten opzichte andere frames: 
– Mooie lasnaden;
– Vloeiende afvoer van schokken en vibraties;
– Veel verschillende buisvormen;
– Betrouwbaar, degelijk en langere levensduur;
– Altijd geheel op maat;
– Uitstekende rij-eigenschappen, zonder verlies van rigiditeit en comfort na jaren gebruik.

KENMERKEN STALEN FRAME

Wij gebruiken de meest moderne staalsoorten, waarvan de gemiddelde treksterkte 1450 N/mm2 bedraagt. Het hoge segment heeft 1650 N/mm2. En ons model Inspiration heeft 1250 N/mm2. 

De treksterkte wordt bepaald door aan ijzer (Fe) koolstof (C) toe te voegen. Dan spreken we van staal. Andere toevoegingen, zoals nikkel (Ni), mangaan (Mn) en chroom-molybdeen (Cr-Mo) geven een hogere sterkte aan het staal. Bij teveel materiaalspanning tijdens een trekproef kan het metaal breken. De meeste metalen vertonen vloeigedrag ten gevolge van teveel spanning die lager ligt dan de treksterkte. Het materiaal zal blijvend vervormen.

De vloeispanning van het staal is maatgevend. Door toevoegingen aan het staal, zoals warmtebehandelingen en koud-vervormen, kunnen de sterkte eigenschappen van legeringen worden opgevoerd. Hierdoor kunnen er geen verbuiging ontstaan tijdens intensieve belasting.

RIGIDE-EIGENSCHAPPEN

Een materiaal dat overbelast wordt, zal vervormen. Zolang je met de spanning onder de vloeigrens blijft, is de vervorming elastisch en evenredig met de opgelegde belasting (trek-proef). De elasticiteit-module is N/mm2. Dit geeft aan hoe ver een bepaald materiaal vervormt. De E-module van aluminium is 3x zwakker dan staal.

BUTTED

Framebuizen zijn voorzien van een op de belasting aangepaste wanddikte. De buis heeft in het midden een dunnere en aan de uiteinden 0,2 mm meer wanddikte. De rigide eigenschappen worden niet alleen bepaald door het doorbuigen van de buizen, maar ook door vervorming in de verbindingen. Zijn de buisuiteinden dikker, dan resulteert dit in een meer rigide verbinding met een zeer beperkte gewichtstoename. Dit garandeert een langere levensduur van het frame. De buizen worden per stuk gemaakt.

NAADLOOS KOUD GETROKKEN BUIZEN

Door deze techniek kunnen er nog lichtere en dunwandigere precisiebuizen gemaakt worden, om een sublieme levensduur te behouden, zonder vermindering van sterkte. Buizen van hoogwaardige staallegeringen van onze kwaliteit Braun frames worden uit 1 stuk naadloos koud getrokken. Deze precisiebuizen worden gebruikt waar hoge maatnauwkeurigheid, gladde oppervlaktes en verbeterde mechanische waarden zeer belangrijk zijn.

WARMTEBEHANDELING

Dedacciai en Columbus plaatsen de buizen in een speciale oven, waarin ze tot tot een bepaalde temperatuur verhit worden. Deze warmtebehandeling wordt KET genoemd (Kinetic Energy Treatment). De fabrikanten zorgen ervoor dat het materiaal zijn oorspronkelijke structuur behoudt. 

DE SAMENSTELLING VAN FRAMEBUIZEN

De legeringen van Braun frames hebben onder meer de volgende eigenschappen:
– Sterkte;
– Stugheid;
– Flexibiliteit;
– Rigide;
– Lasbaar;
– Corrosiebestendig;
– Veerkracht/schokresistentie;

DE REMMEN

Schijfremmen zijn hydraulisch. Het is een ‘gesloten’ systeem waarbij door het spuiten van remvloeistof in de remleiding de remklauw tegen de schijf wordt gedrukt. De Braun Disc frames zijn voorzien van standaard flat mount aansluiting voor schijfremmen. Dit gedeelte is gecontroleerd door een supervisor van de TU Delft. Deze heeft vastgesteld dat de bouwwijze van Braun Cycling garant staat voor de meest stabiele aansluiting van de vork in combinatie met de caliper.

Feiten vergelijking velg-schijfremmen:

– Zijn iets zwaarder en hoger in prijs;
– Remblokken minder duurzaam door slijtage;
– Stabiele remkracht;
– De steekas (E-Thru Axle) voor- en achtervork voor hogere rigiditeit;
– Een bredere buitenband voor meer comfort; (is niet specifiek nodig bij een Braun stalen of titanium frame);
– Verlaagd risico op klapband door oververhitting tijdens afdalingen;
– Remkracht verlies door oververhitting remvloeistof (door continu remmen in afdalingen);
– Bij regen behoud remkracht.

 

VELGREMMEN

Velgremmen op racefietsen worden nog altijd mechanisch bediend. Door met de remgreep een kabel aan te trekken worden de remblokken naar de velg getrokken. Dit zorgt voor het remmende effect. Velgremmen zijn eenvoudig te onderhouden en te reinigen. 

Door slijtage, weersinvloeden en veroudering moeten de remblokken regelmatig worden vernieuwd. 

Feiten velgremmen:
– Lager gewicht;
– Slijtage op carbon velgremrand;
– Minder keus in bandbreedte;
– Bevestiging van wielen door quick-release;
– Minder onderhoudsgevoelig;
– Zichtbaarheid slijtage remblokken;
– Inremmen is overbodig.

De nieuwe 2023 groepsets van zowel Shimano als Campagnolo bevatten Disc- en velgremgroepen (2023-2028). Braun Cycling adviseert de velgrem groepsets bij voorkeur te combineren met wielen voorzien van aluminium velgremrand voor optimale rem-eigenschappen. De huidige moderne velgrem-groepsets zijn geschikt voor max. 28 mm banden.

Velgremmen bieden meer gebruiksgemak en zijn minder storingsgevoelig. Het onderhoud in het algemeen is eenvoudiger. De slijtage van de remblokken is goed zichtbaar en het vervangen is relatief gemakkelijk. Het reinigen van een velgrem-systeem is eenvoudiger dan dat van een schijfrem-systeem.

De doseerbaarheid van velgremmen is gemakkelijker dan van schijfremmen. Voor gebruik dient een schijfrem ingeremd te worden. Dit voorkomt onnodig piepen. Bij een velgrem is inremmen niet nodig. 

Wij stellen dat een schijfrem in een noodsituatie bij hard remmen eerder blokkeert dan een velgrem. 

Meer informatie over de techniek van een Braun-fiets