DE TECHNIEK - VAN EEN BRAUN-FIETS

DE OPBOUW

Braun Cycling biedt een ruime keuze uit groepsets en onderdelen.

Braun Cycling is partner van: Shimano, Campagnolo, Dedaccia, Sram, ITM en Chris King. Wij hebben wielsets van Shimano, Campagnolo, Deda Elementi, Enve en Scope. Daarnaast is er de keuze tussen mechanisch- of elektronisch schakelen en tussen velg- of schijfremmen.

Standaard wordt een Braun frame gelakt in één (1) kleur. Optioneel kan het frame in meer kleuren en/of design worden gelakt.

HET FRAME

Elk lichtgewicht stalen framebuis wordt speciaal voor ons gemaakt in Italië.

Braun Cycling werkt samen met de twee bekendste merken, te weten: Dedaccia en Columbus.
De Italiaanse Dedaccia framebuizen bestaan uit hoge legering staalsoorten. Daarvan worden onze kwaliteit frames gebouwd.

Voordelen van staal als basismateriaal voor een frame ten opzichte van andere materialen:
–  Mooie lasnaden;
–  Vergeleken met carbon, worden trillingen, schokken en vibraties vloeiender afgevoerd;
–  Veel verschillende buisvormen;
–  Betrouwbaar, degelijk en langere levensduur;
–  Altijd geheel op maat te maken;
–  Uitstekende rijeigenschappen zonder verlies van stijfheid en comfort na jaren gebruik.

FRAME EIGENSCHAPPEN EN BEGRIPPEN

Braun Cycling gebruikt de meest moderne hooggelegeerde buizen, waarvan de gemiddelde treksterkte 1450 N/mm2 bedraagt. Onze topmodellen bezitten een treksterkte van 1650 N/mm2.  Daarnaast zijn er framebuizen met een treksterkte van 1250 N/mm2 voor het model Inspiration.

De treksterkte wordt bepaald door de juiste legerings-bestanddelen toe te voegen aan ijzer (Fe). Door toevoeging van Koolstof (C) wordt treksterkte en hardheid verhoogd en spreken we van ‘Staal’.

Lees meer

Staal eigenschappen ontstaan door toevoeging van andere legerings-bestanddelen, bijvoorbeeld:
–  Chroom (Cr), voorkomt oxidatie;
–  Molybdeen (Mo), maakt staal aanmerkelijk sterker, is corrosiebestendiger en beter bestand tegen temperatuurswisselingen;
–  Mangaan (Mn), leidt tot een hardere staalvariant, is slijtvaster en verhoogt de rekgrens en de treksterkte;
–  Vanadium (V), verbetert de slijtvastheid.

Staal biedt enige veerkracht, die schokken, trillingen en vibraties als het ware filtert en niet doorgeeft aan de berijder. Door de oversized buisvorm kan men een buis ontwerpen met een minimaal volume en zeer geringe wanddikte (op sommige plaatsen zelfs 0,3 mm).  Dankzij zeer consistente en homogene legeringen zijn zeer dunne wanddiktes mogelijk. Door dit te combineren met verschillende vormen buizen, ontstaat er een licht en stijf frame.

Braun Cycling kiest voor staal en titanium als frame materiaal voor de Braun-frames omdat men daarmee duurzaam kan produceren.

–  Staal is volledig recyclebaar;
–  Titanium degradeert door het recyclen.

Dedaccia levert ons uitsluitend schoon gelegeerd titanium van de eerste generatie. Geen gerecycled materiaal. Daarbij is de levensduur van een titanium Braun-frame langer.

TREKSTERKTE

De materiaalspanning (doorsnede/belasting), waarbij het materiaal breekt. De meeste metalen vertonen vloeigedrag: bij de vloeispanning (die lager ligt dan de treksterkte) zal het materiaal blijvend vervormen. De vloeispanning is dus maatgevend, Met legeren, warmtebehandelingen en koudvervormen kunnen de sterkte-eigenschappen van legeringen worden opgevoerd. Waardoor er geen verbuigingen ontstaan tijdens intensieve belasting.

STIJFHEID

Als je een materiaal belast, zal het onder de kracht/invloed vervormen. Zolang je met de spanning onder de vloeigrens blijft, is de vervorming elastisch en recht evenredig met de opgelegde belasting. De elasticiteitsmodulus is het getal dat aangeeft hoever een bepaald materiaal vervormt. De E-moduul van staal is 3 maal zo groot als die van aluminium, d.w.z. bij identiek gedimensioneerde constructies is die van aluminium 3 maal zo slap.

BUTTED

Framebuizen zijn voorzien van een op de belasting aangepaste wanddikte. Meestal heeft de buis in het midden de kleinste wanddikte en aan de uiteinden ca. 0,2 mm. meer. De reden is dat de stijfheid van het frame niet alleen bepaald wordt door het doorbuigen van de buizen, maar ook door de vervorming in de knooppunten. Maak je nu de buisuiteinden dikker, dan krijg je relatief eenvoudig een stijver knooppunt met een zeer beperkte gewichtstoename. De levensduur van het frame zal ook toenemen. Eind verdikte buizen worden per stuk gemaakt en zijn kostbaarder dan buizen van constante dikte.

NAADLOOS KOUD GETROKKEN FRAMEBUIZEN

Door deze techniek kan men nog lichtere en dunwandige buizen fabriceren, die gemaakt zijn om een sublieme levensduur te behouden zonder vermindering van sterkte. Als de buizen de juiste afmetingen en chemische samenstelling hebben, worden de buizen in de fabriek in een speciale oven geplaatst en enige tijd tot een bepaalde temperatuur verhit. Deze hittebehandeling wordt KET genoemd (Kinetic Energy Treatment). Nabehandeling van Dedaccia zorgt ervoor dat het materiaal zijn oorspronkelijke structuur behoud. Mede door het koud vervormen kunnen de sterkte-eigenschappen sterk veranderen. De verschillende legeringen hebben onder meer de sterkte, taaiheid, stugheid, stijfheid, lasbaarheid, corrosiebestendigheid en veerkracht sterk verbeterd.

Door de chemische samenstelling en de buisvormen, die Braun Cycling speciaal heeft laten maken, kunnen wij nu frames ontwerpen en samenstellen met een hedendaagse ‘look’ en een laag gewicht. Door de buisvorm (oversized rond) bij de bracket conisch of driehoekig te ontwerpen, worden alle krachten/stress gelijkmatig opgevangen. Bij geprofileerde buizen, die verschillend van vorm zijn, passen wij eveneens een volledig oversized buiten-balhoofdbuis toe met buitendiameters van, 38 en zelfs 46 mm en een vorkbuis van de carbon voorvork de stemmaat hiervan 1/1.8’’. Tevens kan de voorvork tapered gekozen worden afhankelijk van het frame model.

DE REMMEN

Braun Cycling produceert racefietsen met, naar keuze, velg- of schijfremmen (Disc).

Laten we eerst beginnen met een statement. Remmen is geen angst. Remmen verhoogt je controle en vergroot de veiligheid. Voor jou, je fietsmaten en de rest van het verkeer. Tijdens het remmen ontstaat wrijvingswarmte. Om oververhitting te voorkomen moet je agressief en herhaaldelijk remmen vermijden. Door goed te anticiperen kun je geleidelijk en behoedzaam remmen.

Aandachtspunten bij de keuze tussen velg- of schijfremmen:
–  Braun Cycling adviseert op basis van uw wensen en eisen bij de keuze tussen de beide remsystemen;
–  Schijf- en velgremmen, evenals voorvork, wielsets en groepsets zijn niet onderling uitwisselbaar;
–  Ombouwen van velg- naar schijfrem en vice versa is niet mogelijk.

SCHIJFREMMEN (DISC)

Een Braun frame bevindt zich in het topsegment van ontwerp/design en kwaliteit. Daarom is het frame voorzien van de de-facto standaard ‘flatmount’ aansluiting voor schijfremmen. Braun Cycling heeft de flatmount bevestiging op het achterframe laten controleren door een Supervisor van de TU Delft. Deze heeft vastgesteld dat de bouwwijze van Braun Cycling garant staat voor de meest stabiele aansluiting van de vork in combinatie met de caliper.

Schijfremmen zijn hydraulisch. Het is een ‘gesloten’ systeem, waarbij door het spuiten van remvloeistof in de remleiding de remklauw tegen de schijf wordt gedrukt.

Lees meer

Het remoppervlak van een schijfrem is groter dan dat van een velgrem. Daarom remt de schijfrem sneller, directer, accurater en is de remweg korter.

Schijfremmen bieden een doseerbare remkracht en een betere modulatie onder alle omstandigheden. Ze verhogen het vertrouwen van de berijder op een nat, glad wegdek, in snelle afdalingen of op een uitdagend terrein met gravel, grind of zand. Die doseerbare en controleerbare remcapaciteit van onze frames met schijfremmen zullen je positief verrassen.

Schijfremmen zijn voorzien van speciale sleuven die voor koeling zorgen en er zijn speciale koelvinnen aangebracht aan de beide calipers. Hierdoor wordt oververhitting aanzienlijk gereduceerd.

Tijdens het bedienen van de rem worden door de stuwing van het interne hydraulisch reservoir de zuigers dichter naar elkaar gedrukt in het remcaliper. Daar bevinden zich de remklauwen. Die worden vervolgens tegen de roterende schijf aangeduwd, waardoor vaart wordt verminderd en de berijder met fiets tot stilstand komt.

Er is dan geen slijtage van de (aluminium) velgremrand. Daardoor gaat de wielset langer mee.

De remklauwen gaan, mits goed onderhouden en frequent gereinigd, lang mee. Het (technisch) onderhoud en het inwerking stellen van schijfremmen is werk voor specialisten.

Omdat de velgrand niet wordt aangetast zijn schijfremmen zeer geschikt voor het gebruik van carbon wielsets.

Door het ontbreken van de remhoef, kunnen bredere banden gemonteerd worden. Dit verhoogt het comfort, is lek-bestendiger en biedt nog meer controle tijdens het remmen. De breedte van de banden kan oplopen tot 32 mm, 35 mm of 42 mm en soms nog breder.

Braun Cycling adviseert om bij een ‘volbloed’ Braunfiets tot 25 mm te gaan. Indien gewenst, kunnen voor de roestvaststalen- en titanium frames 28 mm banden worden gebruikt.

Voor het gebruik van schijfremmen worden de dropouts in achteras en voorvork vervangen door een steek-as (‘E-Thru Axle’). Die steek-as gaat door beide padden. Het frame wordt door deze constructie stijver. Dit is vooral tijdens het ‘aanzetten’ of een sprint goed merkbaar.

De remvoering (blokken) in de remklauw van een schijfrem slijten relatief snel tijdens het gebruik en zijn daardoor minder duurzaam. Schijfremmen zijn ‘gevoelig’ voor smeermiddelen, vet of vettig reinigingsmiddel. Als de remschijf vuil is door ‘vet’, kan dat de oorzaak zijn van vervelend ‘gepiep’. Een door vet vervuilde remschijf of remklauw vermindert de juiste werking en de levensduur, omdat zand of vuil zich dan ophoopt en blijft kleven in het rem-caliper en op de remschijf. Let op geen (vuil)resten achter te laten op het schijfrem-systeem tijdens het reinigen van de fiets.

 

Feiten schijfremmen:
–  Schijfremmen zijn iets zwaarder en kostbaarder;
–  Remvoering in remklauw minder duurzaam door slijtage tijdens gebruik;
–  Remkracht beter te doseren;
–  Remkracht onder alle weers- en wegomstandigheden;
–  De steek-as (E-Thru Axle) voor- en achtervork voor meer stijfheid;
–  Vergrote bandbreedte voor meer comfort;
–  Verlaagd risico op klapband door oververhitting tijdens afdalingen.

VELGREMMEN

Aanvankelijk werden velgremmen altijd mechanisch bediend en bij racefietsen is dat nog steeds het geval.

Door met de remgreep een kabel aan te trekken worden de remblokken naar de velg getrokken. Dit zorgt voor het remmende effect. Velgremmen zijn eenvoudig te onderhouden en over het algemeen is er geen specialisme nodig. Door slijtage, weersinvloeden en natuurlijke veroudering moeten de remblokken regelmatig worden vernieuwd.

Lees meer

Weg- en weersomstandigheden beïnvloeden de velgrem. Water of zand vertragen het remmen en verhogen de slijtage van zowel de remblokken, als de velgrand. Een versleten velgrand is niet meer goed bestand tegen de druk van de band, waardoor tijdens het remmen de band kan ‘springen’.

Door de remmen lichtjes aan te knijpen, kun je de velg iets droger maken. De remblokken werken dan als een ‘zeem’.

Velgremmen met een aluminium velgrand op het wiel voldoen voor de meeste omstandigheden.

Een carbon velgrand met velgremmen kunnen warmte niet altijd goed verdragen. Warmte wordt veroorzaakt door wrijving. De combinatie is verre van ideaal, omdat carbon de warmte slecht afvoert. Tevens kan de temperatuur van de lucht in de band te hoog worden. Ondanks dat er speciale remblokken verkrijgbaar zijn, is tijdens agressief remmen de veiligheid in het geding.

 

Feiten velgremmen:
–  Lager gewicht en minder technisch onderhoud;
–  Minder gevoelig voor vuil en vet;
–  Meer slijtage op velgremrand;
–  Minder keuze voor breedte van de banden;
–  Bevestiging van wielen door quick-release.

Meer informatie over de techniek van een Braun-fiets