DE CREATIE - VAN EEN BRAUN-FIETS

Braun Cycling is kleinschalig. Slechts twee zeer bekwame ambachtslieden met hun liefde voor fietsen. Ons bedrijf beschikt over een complete eigen machinepark, met geavanceerde, computergestuurde apparatuur waarmee wij met de beste materialen uw fiets ‘op maat’ creëren.

Onze passie is het ontwikkelen, bouwen en samenstellen van handgemaakte frames en fietsen. Wij doen dat met veel precisie, kennis en ambacht. De creatie van een Braunfiets is ’een reis’, waarvan de eindbestemming uw jarenlange fietsplezier is.

In een gesprek laten we u met genoegen kennis maken met ons en Braun Cycling. Met plezier tonen we dan onze modellen in onze showroom en bespreken we de mogelijkheden voor ontwerp en afbouw.

Als bezoeker ervaart u ‘a first hand of experience’; een rechtstreekse beleving van een unieke reis bestaande uit 6 stappen.

STAP 1 – GEZAMENLIJK ONTWERPGESPREK

Het ontwerp van een Braun fiets heeft als uitgangspunt de individuele eisen en wensen van de berijder enerzijds en diens lichaamsbouw, gewicht en rijstijl anderzijds. Braun Cycling vindt maatwerk hierbij essentieel. Daarom wordt ieder Braun frame op maat gemaakt op basis van de anatomie, gewicht en rijstijl van de berijder. Daarom is een Braun fiets biomechanisch verantwoord.

Selectie van het gewenste frame model de frame buizen worden geselecteerd wat aansluit op de drie basis eisen van u als (toekomstig) berijder. Nadat u heeft besloten een Braun frame aan te schaffen, wordt u zeer vakkundig opgemeten. Daarna is het onze taak om met uw maatgegevens het juiste frame te ontwerpen en te bouwen.

Met Braun Cycling als uw gids, begint ‘de reis’!

STAP 2 – CONSTRUCTIE EN (FYSIEKE) CONTROLE

Verzamelen bouw specificaties en doornemen van bouwplan.
Het is essentieel dat alles nu akkoord is, want op dit punt hebben we de technische tekeningen en ontwerpen voor de bouw gereed en beschikbaar.

De Braun geometrie van het opgemeten frame (de technische tekeningen) blijven in het dossier van Braun Cycling.

STAP 3 – BOUW VAN HET FRAME

Het bouwen van uw Braun-frame is een proces van drie fases (vóór afmontage).

FASE 1 – FABRICAGE
De buizen worden op de juiste lengte gezaagd en met een machinale digitale freesbank op tienden van graden in de juiste hoek gefreesd. De framebuizen worden handmatig gereinigd en ontdaan van metaalsplinters. Zodoende is er een perfecte aansluiting van alle buizen die naadloos in elkaar overlopen.

Met behulp van precies afgestelde framemallen worden de buizen in een mal verwerkt tot een frame. Alle geometrische afmetingen worden in deze mal ingesteld en gecontroleerd. Elk verbindingsproces wordt handmatig gedaan.

Er wordt zo gelast dat er een minimale warmte-inbreng nodig is, waardoor het de structuur van het metaal niet aantast. Dit komt de mechanische eigenschappen van de las ten goede. Plaatselijk worden de buizen gehecht d.m.v. het pulserend TIG-lassen, zodat in een later stadium het frame kan worden afgelast.

Er worden vervolgens tussentijdse controles verricht met behulp van een richttafel. Daarmee wordt het frame zeer precies uitgelijnd, nauwkeurig tot op tienden van een millimeter. Hierdoor komen de wielen in één lijn te liggen. Vervolgens, na assemblage, wordt elk frame tot op de honderdste millimeter nauwkeurig gericht door digitale metingen. Eventuele afwijkingen, welke tienden millimeters kunnen bedragen, veroorzaakt door de diverse lasprocessen worden zo opgeheven. De fiets krijgt hierdoor een perfect stuurvermogen. Dit zorgt voor een subliem rijgedrag met een goede ‘loop’ en wegligging.

FASE 2 – BEHANDELING TEGEN CORROSIE
We behandelen stalen frames tegen corrosie. Het staalgrit stralen vindt plaats in een speciale daarvoor bestemde cabine. Het frame wordt handmatig gestraald. Het gestraalde oppervlak van het frame verhoogt de hechtingsgraad van de uiteindelijke kleurafwerking. Door het stralen worden tevens alle onzuiverheden verwijderd.

Titanium borstelen wij handmatig, zodat er een effen uiterlijk ontstaat in de ‘titanium kleur’.
De merknaam ‘Braun’ wordt op de onderbuis aangebracht. Tevens worden de ringetjes om de zitbuis en het kopplaatje van het balhoofdbuis behandeld. Optioneel kan een framekleur, zoals bij een stalen frame, worden aangebracht. Bij die keuze bereiden we het titanium frame voor om in Fase 3 gelakt te worden.

FASE 3 – LAKKEN
We lakken, conform het overeengekomen ontwerp en kleursamenstelling. Ieder Braun frame wordt door een gespecialiseerd spuit-bedrijf van kleur voorzien en gelakt. Daarbij wordt het design met de merknaam ‘Braun’ op de onderbuis en op de befaamde ringetjes op de zitbuis gespoten.

STAP 4 – MONTAGE

Het frame wordt afgemonteerd met de gekozen groepset en andere onderdelen. Die worden nauwgezet en professioneel met elkaar ‘verbonden’. Bij Braun Cycling gaat het om meer dan alleen ‘draaiende’ onderdelen! Elke stap wordt nauwkeurig afgestemd en gecontroleerd.

Zodra de Braunfiets compleet is afgemonteerd, wordt de laatste hand gelegd aan uw Braunfiets. Conform de meetgegevens van de berijder gaan we:
–  De schoenplaatjes van berijder monteren en afstellen;
–  De inklink-spanning van de pedalen afstellen;
–  Stuurlint plaatsen;
–  Stuur en remgrepen afstellen;
–  Banden op de juiste spanning brengen;
–  Zadel- en zadelpen afstellen.

STAP 5 – AFLEVEREN

Afleveren van een Braunfiets doen we ‘feestelijk’ aan u, de nieuwe eigenaar!

De werking van het schakel- en remsysteem wordt uitgelegd en waar nodig gedemonstreerd. De berijder maakt nog een korte testrit bij ons bedrijf. Eventuele bevindingen van de berijder worden verwerkt.

Iedere nieuwe Braunfiets wordt afgeleverd met een Pro Zadeltasje met daarin twee bandenlichters, een Pro minitool-11 multi en twee ‘Braun’ bidons.

STAP 6 – JARENLANG FIETSPLEZIER

Nazorg
Nadat er ongeveer 500 kilometer met de nieuwe Braun fiets gereden is, voeren wij de eerste servicebeurt kosteloos uit.

Die servicebeurt voorziet in het controleren en waar nodig aanpassen van:
–  Het schakelsyseem;
–  De bevestigingen en boutjes;
–  De loop van de ketting. 

Normaal (niet technisch) onderhoud
Wij adviseren uw Braun fiets regelmatig te reinigen en op de juiste wijze te onderhouden. Zo blijft uw Braun fiets perfect in conditie. In onze Shop bieden wij daartoe een ruime keuze aan gekwalificeerde reinigingspakketten, kettingsmeermiddel, banden enzovoort. Voor technisch onderhoud, minimaal een keer per jaar, kunt u gebruik maken van onze onderhoudsservice.

Vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen?