DE CREATIE VAN EEN BRAUN-FIETS

Braun Cycling is gespecialiseerd in het ontwikkelen, ontwerpen, produceren en samenstellen van handgemaakte race en gravel frames in staal en titanium. Wij beschikken over geavanceerde apparatuur o.a. een computergestuurde framemal, waarmee wij tijdens de fabricage uw fiets ‘op maat’ creëren.

Precisie, kennis, ambacht en service zijn de kernwaarden van Braun Cycling. De creatie van een Braun-fiets is ’een reis’, waarvan de eindbestemming uw jarenlange fietsplezier is. Tijdens de kennismaking met u worden alle mogelijkheden besproken en tonen wij u onze diverse frames. 

Als bezoeker ervaart u a first-hand of experience; een rechtstreekse beleving van  uniek maatwerk. 

STAP 1 – ONTWERPGESPREK

Het ontwerp van een Braun-fiets heeft als basis de individuele wensen en voorkeur van de berijder. Daarbij zijn tevens het gewicht, de lichaamsbouw en de rijstijl van de berijder maatgevend. Braun Cycling vindt maatwerk essentieel. Daarom is een Braun-fiets anatomisch en biomechanisch verantwoord. Het resulteert in een nauwkeurig en op maat gemaakt frame van het gewenste model dat aansluit op de drie basisprincipes van u als berijder. Zodra u heeft besloten een Braun frame aan te schaffen, wordt u zeer vakkundig opgemeten.

STAP 2 – CONSTRUCTIE VAN HET FRAME

De specificaties van het frame worden doorgenomen en er wordt een bouwplan opgesteld. Het is belangrijk dat alles nu akkoord is. Daarmee zijn de technische tekeningen voor de bouw gereed. Deze blijven in ons bezit.

STAP 3 – BOUW VAN HET FRAME

FASE 1 – FABRICAGE

De buizen worden op maat gezaagd en gefreesd (verspanende bewerkingen door machines en volgens bouwtekening). De in-frezing van de buizen wordt in de juiste gradenstand (digitaal) passend gemaakt. Een perfecte aansluiting is het resultaat. 

Na een reiniging van de binnen- en buitenzijde van de buizen volgt er een positionering in een speciale framemal, die zeer nauwkeurig wordt ingesteld zodat de maatvoering gewaarborgd is.

Door deze opstelling kan er plaatselijk handmatig TIG gelast worden (elektrisch gas-booglas proces). Dit geeft een minimale warmte-inbreng waardoor het metaal zijn sterkte structuur behoudt.

Het frame wordt uit de mal gehaald en ondergaat diverse controles. Op een digitale richttafel wordt de precisie van het frame bewerkt tot (0,1 /0,2 mm). Op deze wijze worden eventuele afwijkingen opgeheven. In deze fase wordt het frame definitief gelast en opnieuw gecontroleerd. De fiets krijgt hierdoor na assemblage een sublieme wegligging en rijkarakteristiek.

 

FASE 2 – VOORBEREIDING SPUITEN

In een straalcabine wordt het frame handmatig gestraald. Tijdens het stralen worden staalkorreltjes onder hoge druk op het oppervlak gespoten. Na het stralen is het frame glad, diep gereinigd en vrij van alle onzuiverheden. Het stralen verhoogd tevens de hechtingsgraad van de lak.

 

FASE 3 – SPUITEN EN PERSONALISEREN

De merknaam Braun wordt op de onderbuis van het frame aangebracht. Bij een stalen frame wordt de naam erop gespoten. Bij een titanium frame wordt de naam erop gespoten of glanzend geborsteld. Opdezelfde wijze worden de befaamde ringetjes van het logo op de zitbuis en het Braun embleem op het balhoofd aangebracht.

In de onderzijde van het bracket wordt onze signatuur ingegraveerd. Een titanium Braun frame borstelen wij handmatig. Hierdoor ontstaat er een effen en elegant uiterlijk. Optioneel kan een framekleur worden aangebracht, conform het overeengekomen ontwerp en de kleursamenstelling.

De gespecialiseerde spuiterij Unlimited Colors spuit het frame in de gewenste personalisaties en kleurapplicaties. Standaard wordt een Braun frame gelakt in 1 kleur. Optioneel kan het frame in meerdere kleuren en/of design worden gelakt. Aan de binnenzijde van het stalen frame wordt een coating aangebracht die een roestwerende en beschermende werking heeft, waardoor het frame niet kan roesten. 

STAP 4 – MONTAGE

Het frame wordt afgemonteerd met de gekozen groepset en andere onderdelen die samen tot een geheel worden gemaakt. 

Bij Braun Cycling gaat het om meer dan alleen ‘draaiende’ onderdelen. Elke stap wordt precies afgestemd en gecontroleerd.

Zodra de fiets is afgemonteerd, wordt de laatste hand gelegd aan de juiste afstelling. Conform de meetgegevens worden:

– Schoenplaatjes gemonteerd;
– Inklinkspannig van de pedalen afgesteld;
– Stuurlint aangebracht;
– Stuur en remgrepen afgesteld;
– Zadel en zadelpen afgesteld;
– Banden op de juiste spanning gebracht.

STAP 5 – AFLEVERING

De werking van het schakel- en remsysteem wordt uitgelegd en gedemonstreerd. 

Uw fietshouding wordt secuur gecontroleerd. De berijder maakt nog een korte testrit. Eventuele bevindingen kunnen dan alsnog verwerkt worden. 

STAP 6 – JARENLANG FIETSPLEZIER

Nadat er ongeveer 500 kilometer is gereden met uw fiets voeren wij kosteloos de eerste servicebeurt uit. Wij controleren dan de volgende punten:

– De werking van het rem- en schakelsysteem;
– De bevestigingen en boutjes;
– De loop van de ketting;
– Speling op trapaslager;
– Speling op balhoofdlager.

Bij normaal gebruik adviseren wij uw Braun-fiets regelmatig te reinigen en minimaal 1 keer per jaar door onze onderhoudsservice te laten nakijken. Zo blijft uw fiets in perfecte staat. 

In onze shop bieden we een ruime keuze aan reinigings- en smeermiddelen, banden etc.

Vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen?