INTRODUCTIE VAN DE INSPIRATION SPORT
6 september 2023
BRAUN GRAVEL IN HET SHIMANO EXPERIENCE CENTER
8 september 2023
INTRODUCTIE VAN DE INSPIRATION SPORT
6 september 2023
BRAUN GRAVEL IN HET SHIMANO EXPERIENCE CENTER
8 september 2023

IS EEN BRAUN FRAME MINDER LICHT?

Staal heeft een hoger soortelijk gewicht dan carbon en aluminium. Een kilo staal is even zwaar als een kilo kunststof. Het gaat om de hoeveelheid materiaal dat nodig is om een product volgens de vereiste specificaties te produceren. De ontwikkeling van het materiaal in de sport is continu in beweging. Niet alleen de formule 1 innoveert, ook de wielersport. Denk aan de introductie van elektronisch schakelen, schijfremmen en steeds meer carbon voor componenten.

Vaak worden innovaties ontwikkeld voor prestatie gerichte doeleinden. Als amateursporter of liefhebber spiegelen we ons graag aan topsporters. Vergelijkbare materialen geven ons motivatie en inspiratie. De vraag over gewicht van een Braun frame horen wij regelmatig. Door nieuwe lastechnieken, wanddiktes en vormen is er minder materiaal nodig om het stalen frame te produceren. Bij gelijke kracht ontwikkelt een stalen object meer energie dan een kunststof object. Deze stelling werd door Braun Cycling voorgelegd aan een hoogleraar van de TU Delft. In een proefopstelling over massatraagheid werd deze theorie aangetoond. Oftewel: Een Braun frame ‘rolt’ beter. Een titanium Braun frame weegt circa 1350 gram, een lichtgewicht stalen velgrem frame weegt circa 1500 gram en een carbon frame weegt circa 1100 gram.

Wij produceren uitsluitend een frame ‘op maat’. Naast het gewicht is ook het comfort, rigiditeit en de stabiliteit volledig afgestemd op de berijder. Wij vinden dat het gewicht van een Braun-fiets bijzaak is in relatie tot alle andere eigenschappen van staal.